"Varför gå in i väggen när det finns dörrar?"
Hej på er! 

Jag kom hem från jobbet för typ två timmar sen bara, jag och några kollegor blev lite spontant inbjudna till en föreläsning om kommunikation och ledarskap. Jag var lite tveksam på om jag skulle vara med eftersom att jag hade planerat att hinna med lite andra jobbsaker ikväll, men jag är så glad att jag stannade. Föreläsningen hölls på Cornerstone och hette "Hjärnkoll på kommunikation" med Christina Haugsöen. Det finns talare och så finns det talare. Jag ville nästan inte att föreläsningen skulle ta slut för detta ämnet berörde mig verkligen och hon var så jäkla grym!  

Hon började med att berätta att hon hade gått in i väggen och beskrev det som "hennes förra liv". Det hon gjorde så bra var att berätta utifrån hennes egna erfarenheter, hennes liv och involverade publiken på ett fantastiskt sätt. Höll det enkelt och roligt. Hon sa att hon efter väggen reste sig och blev starkare, vilket också gjort henne modigare och mer självsäker. Hennes son hade sagt en klockren kommentar som jag kommer ta med mig:

"Varför gå in i väggen när det finns dörrar?"

Hon pratade om vad kommunikation är - prata, lyssna, analysera, förstå, intryck, känslor, förutfattade meningar etc. Jag är lite blown away av allt jag fick ta del av så vet inte riktigt vart jag skall börja. Visste ni att man tänker ca. 60 000 tankar per dag? Och att människan är programmerad att tänka negativt innan positivt på grund av att det är vår överlevnadsinstinkt? Visste ni att vi har fyra olika "hjärnor" som fungerar på olika sätt?

"Hårddisken" - Vet inte om det var hennes begrepp, men här sitter långtidsminnet, mönster och saker vi gjort upprepade gånger som blir vanor. Ex. vilket ben vi sätter i byxorna först, vilken arm vi automatiskt lägger under/överst när vi lägger armarna i kors osv. (Fun fact: Det krävs att man upprepar någonting 21 gånger för att det skall bli en vana.)
Reptilhjärnan - Den delen av hjärnan som kontrollerar musklerna och balansen, ex. muskelminnet och det som avgör hur vi reagerar i situationer - flykt / försvar, värme / kyla. 
Däggdjurshjärnan - Känslor / insikter
Neocortex - Den yttersta delen av hjärnan - korttidsminne, sinnen, talförmåga etc. Denna delen av hjärnan är energikrävande. När man är stressad eller berusad så kan denna delen av hjärnan stängas av och andra delar av hjärnan tar vid, exempelvis att man svarar med känslor (däggdjurshjärnan) när man är berusad eller hittar hem trots att man är aspackad, för att det sitter i hårddisken. 
Det var en riktig citatlektion, massor av tänkvärda citat. 

"Tro inte på allt du tänker"
En tanke behöver inte vara en sanning, och det du hör behöver inte alltid vara så som du uppfattar det. Oftast så tror man det värsta, det är ju så vi är programmerade som sagt, men det behöver inte alltid vara så. Det någon vill säga dig och hur du tar emot det behöver inte alltid stämma överens. 

"Ta makten över dina tankar, annars tar de makten över dig"
Denna var som ett hårt kroppsslag på mig. Jag tänker extremt mycket, alldeles för mycket för mitt eget bästa. Analyserar, grubblar, ifrågasätter, klandrar mig själv. Energitjuv utan dess like!  

"Dina styrkor är styrkor tills det blir din svaghet"
Kan inte riktigt ge något bra exempel på denna.. Men den säger sig självt lite. 

"Watch your words, they become actions. Watch your actions, they become habits. Watch your habits, they become character. Watch your character, it becomes your destiny"

Hon pratade också mycket om våra två hjärnhalvor och beroende på om man är mer åt det ena hållet kan man ha svårt att förstå någon som är mer åt det andra. Den ena (vänstra) är mer logisk och allvarlig medans den andra (högra) är mer känslostyrd och kreativ. Det gav mig en hel del aha-upplevelser och förklaringar till varför jag är som jag är och varför andra är som dom är. Riktigt intressant att lyssna på, känner dock inte att jag kan förmedla det vidare på ett bra sätt.. Så jag avslutar med ett citat från Albert Einstein som jag fastnade för och kan tipsa er att gå på hennes föreläsningar om hon är i närheten av er någon gång.